Visit Us On Facebook
Zaznacz stronę

 

 

Warzywa to jedna z najzdrowszych grup produktów spożywczych, odpowiednia zarówno dla osób odchudzających się, jak i dla cierpiących na cukrzycę,a mimo tego nie są doceniane w diecie przeciętnego Polaka. Kuchnia polska niedostatecznie często wykorzystuje surowe warzywa, a jest to najzdrowsza postać warzyw. Ponadto na naszych stołach wybór warzyw jest bardzo ubogi: królują ziemniaki,kapusta, buraki,pomidory i ogórki.Zbyt rzadko jemy zielone warzywa liściaste, które są bardzo mało kaloryczne, a jednocześnie stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów oraz błonnika pokarmowego.

ZIEMNIAKI

Bardziej do Gotowania (Marfona)

Bardziej do Smażenia (Maris Piper)

Ziemniaki Czerwone

Ziemniaki Małe

Marchewka

Buraki

Cebula Biała

Cebula Czerwona 

Papryka Czerwona

Papryka Zielona

Ogórek

Pomidor

GRZYBY

Pieczarki Duże lub Małe

Boczniaki

Grzyby Portobella

Translate »